Tips voor een gezond en fit lichaam

Dat gezond eten belangrijk is weten we ondertussen wel. Toch blijkt het voor veel mensen nog een hele opgave. Toch is het belangrijk om gezond te eten, want je wilt immers een gezond lichaam hebben en zo min mogelijk kans om ziek te worden. daarnaast wil je natuurlijk ook een bikiniproof lichaam hebben voor de aankomende zomer. Daarom in deze blog wat tips voor een gezond en fit lichaam.

Gezonde voeding

Het is voor iedereen gezonder en beter om op de inname van geraffineerde suikers en meelproducten te letten, oftewel de snelle koolhydraten. We kunnen namelijk ongemerkt een hoop troep naar binnen werken. Zeker in deze tijd waar de supermarkten bijna altijd open zijn en dus altijd een lekkere maaltijd of snack kunnen halen. Vroeger moesten we nog moeite doen om überhaupt een maaltijd te kunnen eten. We gingen dan op jacht of verzamelde eetbare producten uit het bos. Tegenwoordig kunnen we met de auto naar de supermarkt gaan en dat kost natuurlijk een stuk minder energie. Helaas komen veel mensen daardoor aan. Een combinatie van te weinig lichaamsbeweging en verkeerde voeding, maar wat is dan precies gezonde voeding?

Meer groente eten

Vooral voldoende groente eten is erg belangrijk, daar zitten alle voedingsstoffen in die je nodig hebt:

  • Vitamines
  • Mineralen
  • Vezels
  • Antioxidanten

Voor veel mensen is het nog lastig om iedere dag voldoende groente binnen te krijgen. Probeer daarom eens om bij iedere maaltijd wat groente te eten. Eet wat rauwkost bij het ontbijt of voeg wat groenten toe aan je omelet. Eet een salade als lunch, maak eens eiermuffins met groente of kies voor een courgette/bloemkool brood. Bij het avondeten kun je kiezen voor minder koolhydraten en meer groente of kies voor een koude salade en nog wat extra gegrilde groenten bij de maaltijd. Het voordeel van meer groente eten is dat je automatisch minder calorieën binnen krijgt en juist meer gezonde voedingsstoffen. Hierdoor kun je afvallen en sneller klaar zijn voor de zomer!

Krachttraining voor een fit en strak lichaam

Wil je ook nog wat strakker in je vel komen te zitten, dan is krachttraining wat voor jou! Doordat je spiermassa gaat groeien kom je letterlijk strakker in je vel te zetten en zie je lichaam er weer prachtig uit. Het voordeel van krachttraining is dat je je kunt richten op bepaalde onderdelen. Als je bijvoorbeeld je armen wat minder mooi vindt dan kun je er voor kiezen om deze te trainen en zo die kipfilets kwijt te raken. Ook kun je je bilspieren gaan trainen, voor een mooie ronde bil. Super handig dus dat je je kunt focussen op bepaalde lichaamsdelen. Vergeet niet dat voeding hier ook erg belangrijk is. Want je kunt fitnessen wat je wilt, maar als je de verkeerde voeding binnenkrijgt zal je lichaam er niks aan hebben en kan het dus geen spiermassa opbouwen. Lees hier hoe het zit met voeding en krachttraining.

Afvallen en de energiebalans

Als je wilt afvallen is het belangrijk om een dagelijks een negatieve energiebalans te hebben. Dit houdt in dat je meer energie (kcal) verbruikt dan dat je energie (kcal) binnen krijgt. Niet alleen via eten krijg je energie binnen, maar er zit vaak ook veel in drinken. Dit vergeten veel mensen. De eerste stap om af te vallen is daarom om suikerhoudende dranken te laten staan en vooral water, thee en koffie te drinken, ook kun je kijken naar lightproducten waar dus geen suiker aan is toegevoegd.