Waarom je altijd SPF moet gebruiken

Veel mensen denken dat ze alleen in de zomer SPF moeten gebruiken om hun huid te beschermen tegen zonlicht. Echter is dit niet waar. Je huid wordt het hele jaar door beïnvloed door UV-stralingen. Het is dus zelfs in de winter belangrijk om SPF te gebruiken om je huid te beschermen tegen factoren van buitenaf. Maar wat is SPF en wat doet SPF met je huid?

Wat is SPF?

SPF staat voor ‘sun protection factor’. Hiermee wordt gemeten hoeveel zonlicht jouw huid kan verdragen voordat het ook daadwerkelijk verbrand. Dit kan worden vastgesteld door te kijken naar bijvoorbeeld de uv-index, het tijdstip op de dag en de plek op aarde. Een SPF zorgt er dus als het ware voor dat je huid langer tegen de UV-stralen kan. 

Wat zijn de voordelen van SPF voor je huid?

SPF biedt grote voordelen voor je huid, waaronder het beschermen tegen verschijnselen van veroudering zoals rimpels, doffe huid en verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid. Wanneer je nooit SPF hebt gebruikt, kun je zelfs op latere leeftijd last krijgen van pigmentvlekken. Bovendien kun je in het ergste geval huidkanker krijgen. Naast het beschermen tegen UV-stralen, beschermt het de huid ook tegen stress en schadelijke stralingen van bijvoorbeeld je telefoon op computer.

Fabels over SPF

Er wordt gedacht dat factor 50 bijna twee sterker moet zijn dan factor 30, maar dit is niet waar. Het verschil zit hem in dat factor 30, 96,6% van de zonnestralen tegenhoudt en factor 50, 98% van de zonnestralen tegenhoudt. Er zit dus een klein verschil, wel ben je met factor 50 langer beschermd tegen de zon. Daarnaast denken veel mensen dat je door het gebruik van SPF niet meer bruin wordt. Ook dit is niet waar, je wordt degelijk bruin door SPF. Tenslotte smeert men te weinig SPF. Wanneer je één keer SPF aanbrengt, is dat lang niet genoeg voor de hele dag. Sterker nog, je moet om de twee uur SPF aanbrengen. De werkzaamheid van de filters nemen namelijk af. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van je huidtype, sterkte van de zonnestralen en de activiteit waar je mee bezig bent. Het is bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat je SPF afneemt wanneer je gaat zwemmen. Smeer dus altijd voldoende SPF.

Heb je nog steeds moeite met het aanbrengen van SPF? Probeer dan een foundation of een dagcrème met SPF aan te schaffen. Zo krijg je toch iets van bescherming en weet je zeker dat je deze stap in je skincare niet vergeet!