Herken jij deze dingen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk veel stress

beau anne stress

1. Kwakkelaar

Je kwakkelt al weken tussen buikgriep, fikse verkoudheid, keelontsteking, koortst en wat nog meer. Dat heeft te maken met het anti-stresshormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij bij veel stress en zorgt ervoor dat je de situatie beter aankunt. Maar teveel cortisol betekent niet veel goeds, in de vorm van een hoge bloeddruk, darmklachten, hart- en vaatziekten overgewicht.

2. Concentratieproblemen

Wanneer je het zo intens druk hebt dat het je niet meer lukt om te focussen op datgene wat voor je ligt, of als je niet meer op simpele dingen kunt komen zou je zomaar eens overwerkt kunnen zijn. Langdurige blootstelling aan cortisol zou verband kunnen houden met het krimpen van de hippocampus, ook wel de herinneringenopslagplaats genoemd. Je geheugen kan dus flink achteruitgaan bij stressvolle situaties.

3. Slaapproblemen

Na een lange dag zou je makkelijk in slaap moeten kunnen vallen, maar als je ‘s nachts kampt met peikersessies en je vooral zorgen maakt over de dag van morgen, dan is dat een duidelijk teken van te veel stress. Dit kan zelfs leiden tot depressie, dus opletten geblazen.

4. Constante hoofdpijn

Wanneer je steeds maar een kloppende druk op je hoofd hebt, is de kans groot dat dit komt door spanning. Om dit tegen te gaan moet je veel rust houden. En laat dat nou het lastigst zijn in de drukke perioden. Maar geloof ons: het loont!

5. Stijve hark

Een stijve nek, pijnlijke schouders, of een prikkelbare onderrug aan het einde van een lange werkdag? Goed nieuws! Het lucht niet per se aan je zithouding. Waar het wel aan licht: stress en vermoeidheid. Je kunt hier zeker iets aan doen. Een goede masseur boeken, yogalessen nemen of gewoon voldoende rust nemen.

6. Samentrekkend ooglid

Deze spierkrampen ontstaan vaak rond één oog en duren een paar minuten. Hoewel artsen nog niet precies weten hoe precies, het komt wel door veel stress. Op het moment zelf helpt het om je ogen dicht te doen, diep in te ademen en de adem even in te houden.

7. Haaruitval

Als er net iets te veel haar in je borstel achterblijft en je ‘s ochtends wakker wordt met verdacht veel haren op je kussen, dan kan dat wijzen op alopecia areata, of wel pleksgewijze kaalheid. Je immuunsysteem valt dan ten onrechte haarzakjes aan, waardoor er plaatselijk haren uitvallen. Gelukkig groeit het haar vanzelf weer terug wanneer de stress af neemt!