Is natuurlijke shampoo beter voor je haar dan gewone shampoo?

Haar-Beau-Anne

Natuurlijke shampoo bestaat voor minimaal 50 procent uit natuurlijke ingrediënten. Chemische ingrediënten worden geweerd en de natuurlijke ingrediënten die in de shampoo zitten, zij  op een verantwoorde manier gewonnen en bovendien biologisch afbreekbaar. Dit klinkt allemaal heel goed, maar is de natuurlijke shampoo daadwerkelijk echt beter dan de ‘gewone’ shampoo? Dat lees je in dit blog. 

Voordelen natuurlijke shampoo

Natuurlijke shampoo heeft diverse ten opzichte van ‘gewone’ shampoo. In theorie is natuurlijke shampoo dan ook beter dan niet-natuurlijke haarverzorgingsproducten. De belangrijkste pluspunten van natuurlijke shampoo zijn:

  • Natuurlijke shampoo is milder voor de hoofdhuid.. Dit komt doordat natuurlijke shampoo geen agressieve chemicaliën bevat.
  • Natuurlijke shampoo bevat geen parfum of bevat parfum van natuurlijke oorsprong. 
  • Natuurlijke shampoo bevat meer ingrediënten met een verzorgende werking. Niet alleen voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid.
  • Natuurlijke shampoo bevat minder E-nummers.

Toch is het niet zodat natuurlijke shampoo per definitie beter is dan ‘gewone’ shampoo. Hier lees je over in onderstaande alinea.

Beter dan ‘gewone’ shampoo?

Zoals al eerder vermeld werd is natuurlijke shampoo in theorie niet beter dan niet-natuurlijke shampoo. Toch is dit in de praktijk niet altijd het geval. Of natuurlijke shampoo beter is dan ‘gewone shampoo’, is geheel afhankelijk van de conditie van je hoofdhuid en de conditite van je haar. Daarom is de een ontzettend blij met natuurlijke shampoo  en is de ander minder tevreden.

Een gevoelige hoofdhuid 

Heb je een gevoelige hoofdhuid? Dan is natuurlijke shampoo zeker beter dan ‘gewone’ shampoo. In niet-natuurlijke shampoos zitten namelijk veel chemicaliën, zoals sulfaten, parabenen en siliconen. Een deel van deze ingrediënten is vrij agressief. Zeker sulfaten staan zo bekend, want deze stoffen reinigen  je haar erg grondig. Voor mensen met een ‘normale’ huis is het gebruik van een ‘gewone’ shampoo geen ramp. 

Droog en/of beschadigd haar

Natuurlijke shampoo is nooit slecht voor je haar. Wel kan het zo zijn dat de shampoo minder goed werkt voor jou dan voor een ander. Zeker als je droog en/of beschadigd haar hebt is dit het geval. In natuurlijke shampoos zitten geen siliconen. Was je je haar met een shampoo met siliconen, dan vormen de silconen een beschermlaag om je haar. Door de beschermlaag is je haar zachter, glanst het meer en is het beter beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Was je je haar met een shampoo zonder siliconen, dan verdwijnt dit beschermlaagje. Hierdoor voelt je haar nog droger aan. Bovendien zorgen siliconen ervoor dat beschadigd haar een flinke boost krijgt. Gebruik je een shampoo zonder siliconen, dan krijgt je haar geen boost. Hierdoor zal het langere tijd beschadigd blijven. 

Wel of geen natuurlijke shampoo kopen?

Of je wel geen natuurlijke shampoo  moet kopen, is helemaal afhankelijk van de conditie van je hoofdhuid en de conditie van je haar. Heb je een gevoelige hoofdhuid? Dan kan ik het zeker aanraden om een natuurlijke shampoo te proberen.