Op zoek naar nieuwe hobby? Ga stekken!

Op zoek naar een nieuwe hobby? Begint met planten stekken! Van een klein stukje plant een heel nieuwe kunt laten groeien, dit kan je een magisch gevoel brengen.

Wat is stekken?

Stekken is een vorm van vermeerdering op een vegetatieve manier. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk komt het erop neer dat je door middel van stekken nieuwe planten kunt laten groeien uit een stukje van een andere plant. Het is in principe een vorm van voortplanting. 

Hoe moet je de plant stekken?

Het is niet altijd aan de plant te zien hoe je hem moet stekken. Soms is alleen enkel blaadje nodig en soms een stuk van de stam. Of je moet de plant zelf met wortel en al uit elkaar trekken. Om er zeker van te zijn zoek het altijd even op.

De meeste vetplanten kun je gemakkelijk met een enkel blad stekken, waarbij je een intact blaadje alleen maar op een laagje potgrond hoeft te leggen en elke week doet besproeien. Als je een plant hebt met een stam en takken, snijd dan met een schoon mes een takje af en zet deze in een vaasje met water. Als er wortel beginnen te groeien kun je de plant stekken.

Zoek altijd even op per plant hoe je hem precies moet stekken

Is het mogelijk om iedere plant te stekken?

Bijna elke plant kun je stekken, er zijn namelijk wel een paar uitzonderingen. Zoals sommige palmen die met een stan groeien. Binnenshuis zal er niet snel een babyplantje bij groeien waardoor hij moeilijk te vermeerderen is. Maar de meeste planten die je in huis hebt kun je zeker wel stekken.

Beginners Stek Plant

Een goede beginners stek plant is de Tradescantia of Vaderplant. Deze groeit namelijk heel snel. Om hem te stekken knip je eerst een paar takjes van ongeveer tien centimeter af. Je verwijdert de onderste blaadjes van deze takjes, zodat er een mooi kaal steeltje ontstaat. Je kunt de stekjes direct in de grond zetten (of eerst in het water, totdat er wortels ontstaan). Het is fijn om meerdere stekjes in een potje te doen, dit is zodat je een mooie volle plant krijgt. Houd de grond licht vochtig en dan zul je hem snel zien groeien.

5 stek tips

Tip 1: Heb je een plant met stam en takken? Snij een takje af en zet deze in het water totdat er wortels aan groeien.

Tip 2: Heb je een vetplant? Leg een blaadje van deze vetplant op een constant vochtige grond en er zal een nieuwe plant groeien.

Tip 3: Heb je lange hangplanten? In de meeste gevallen kun je onderste stuk eraf knippen en weer in de grond zetten.

Tip 4: Heb je plant waarbij veel bladeren rechtstreeks uit de grond komen? Vaak kun je de wortelkluit van deze plant in twee├źn scheuren.

Tip 5: Weet je iets niet? Ga online op zoek naar uitleg.